הכרזת הזוכים בתחרות מעצבים AI לדמוקרטיה
במהלך שנת 2024 התקיימו ויתקיימו בחירות ביותר משבעים מדינות ברחבי העולם. על רקע זה, הפורום הכלכלי העולמי הכריז כי הפצת מידע כוזב ושגוי מהווה את האיום הגדול ביותר על יציבות דמוקרטיות ברחבי העולם. אתגר זה נמצא גם בראש סדר העדיפות של חברות טכנולוגיות בעולם ולאחרונה הוכרז על שיתוף פעולה, Tech Accord to Combat Deceptive Use of AI, שכולל חברות טכנולוגיות מובילות. גם בישראל, לאור המלחמה המתמשכת, יש חשיבות עליונה לפיתוח טכנולוגיות שיסייעו בהתמודדות עם מתקפות מידע כוזב.
על מנת לענות על האתגר בהפצת פייק ניוז ומידע כוזב, קואליציה של שותפים הכוללת את מרכז הנשיא שמגר למשפט דיגיטלי וחדשנות באוניברסיטת תל-אביב ומיקרוסופט ישראל ביחד עם ברייט דאטה, שגרירות בריטניה בישראל, מרכז אדמונד י. ספרא לאתיקה, המרכז לבינה מלאכותית ומדעי הנתונים והמרכז למחקר סייבר בינתחומי ע"ש בלווטניק באוניברסיטת תל אביב, איגוד האינטרנט הישראלי, ומיתר משרד עורכי דין, הובילה את התחרות "מעצבים AI לדמוקרטיה", אשר מטרתה לפתח פתרונות טכנולוגיים המבוססים על הבנה משפטית, חברתית ומוסדית על מנת ליצור כלים שיעזרו בזיהוי וניטור בוטים, זיהוי קמפיינים לא אותנטיים ברשתות חברתיות, ויישום יעיל של הסדרי חקיקה ורגולציה.
41 קבוצות שונות מרחבי האוכלוסייה הגישו מועמדות, 11 עלו לשלב הפיתוח ו-7 לשלב הגמר, במהלכו עבדו יחד עם השותפים על פיתוח הפתרונות השונים. אירוע הגמר התקיים ביום רביעי, 6.11, בשעה 16:00 במשכן הנשיא בירושלים ובמעמד נשיא המדינה. התחרות חולקה ל-2 קטגוריות. הקטגוריה הראשונה הינה Emerging Startup Award, עם פרס של 30,000 ₪ לזוכה, והקטגוריה השינה היא Pre Seed Award, עם פרס של 15,000 ₪ .
צוות השיפוט בתחרות הורכב ממשקיעות הון סיכון בכירות ובהן: הילה רום, מייסדת ושותפה – מנהלת RUNI VENTURES, יסמין לוקץ' – מייסדת ומנכ"לית ICON, מייסדת ויו"ר Code For Israel, שרית פירון, שותפה מנהלת TEAM8, ואסתר ברק – לנדס – יו"רית WINGS.COM.
בקטגוריית Emerging Startup Award, זכתה VerifAI, מביתDtect , תוכנה מתקדמת שמטרתה לשפר את מהימנות המידע הדיגיטלי באמצעות ניתוח טקסט מתקדם המבוסס על בינה מלאכותית. VerifAI מתמחה בבדיקת עובדות אוטומטית ואימות בזמן אמת של תוכן דיגיטלי, במטרה לאתר ולהתריע על הפצת מידע כוזב ודיסאינפורמציה.
בקטגוריית Pre Seed Award זכתה InfluenceBlocker, המתמודדת עם האתגר המורכב של התערבות זרה וקמפיינים של דיסאינפורמציה המנצלים תקשורת פרטית (אחד-על-אחד) באמצעות שיטות ניטור, זיהוי ואפיון המבוססות על אותות פעילות המעידים על תקשורת פרטית, InfluenceBlocker מצליחה לאתר ולעקוב אחר פעולות אלה, שאינן ניתנות לחשיפה באמצעות נתונים ציבוריים.